h1

Perjalanan Kehidupan

March 17, 2010

BismiLLAHirRahmanirRahim

Kepada DIA yang Memberi ilham.Terima kasih.

Today..Hannah’s first birthday (my niece). She’s already one year. Rase macam sekejap bukan? and kepada MakCik ****** yang saya berchatting dgn dia semalam.. “She’s still don’t know how to say thank you laa..adoi~ She’s only tau cakap..

atak= Atuk

anak= x nak

annah= nama die sendiri.

mamma=mama dia

pappa=papa dia.

dan tepuk amai-amai dgn gembiranya

Daku belum ajar dia lagi cakap thank you @ terima kasih. Nanti-nanti la ye~ huhu.

Birthday girl

“Happy birthday hannah! kurangkan memanjat2  tau”

“May your life be blessed. I pray for you.”

er : bangga lah dak kakak aku buat post untuk anak dia..ye la satu-satunya anak sedara yg ade.

“Ape nenek buat sorang-sorang kat dalam tu?”

“Kenapa kita kena tinggalkan nenek sorang-sorang dalam tu?”

“Buat ape diorang tutup nenek pakai tanah?”

-Dialog adik dan kakak-

And today..not today actually, but yesterday~ my Nek Long  pergi bertemu DIA.. ape rasa alam barzakh? i can’t imagine. Nope. We can’t imagine. Sehingga diri sendiri rasa. Ada rase kesal dan bersalah. Sebab time Nek Long ada x nak dekat2 dgn dia, jd x kenal sangat dengan dia. Anak Nek Long ade berapa pon x tau, cucu lagi laa.. Saya fail lah dalam bab mengenal sedare ni. Even sedare sebelah ayah pon x berape nak kenal, kenal yg besar2 je la..tu pon x semua. Pe punye sedare ni zafirah oi..Tolonglaa improvekan diri anda. Make a progress! Bagaimana Nek Long kembali? Cerita masih kurg pasti dan ada hikmahnya rumah Nek Long gelap time tu..jd org bole notice kepelikan.

Nak dikaitkan..perjalanan kehidupan hannah boleh lah dikatakan baru sahaja bermula. Dan perjalanan kehidupan Nek Long baru sahaja berlalu. Sekarang kita yang dah tahu membaca ni dalam proses menjalankan hidup. Macam mane perjalanan kehidupan hidup anda? Anda tahu sendiri.Anda boleh pilih. Dan pengakhirannya Allah sahaja yang tahu dan juga peneman kita sepanjang masa, malaikat maut. (kalau ada peneman, sila tambah)


” Kami telah menentukan kematian di antara kamu,

dan Kami sekali-kali tidak dapat dikalahkan.”

-Al-Waaqi’ah:60-

Petunjuk di atas? Andakan reti berfikir. Maka fikirkan.

p/s: Apasal saya rase ayat macam pelik? x tersusun? compang-camping?

p/s: Maaf sekiranya pening membaca post kali ini.

p/s: Happy 18’s birthday to hanifah. May your life be blessed.

Kepada DIA yang Memberi ilham.Terima Kasih.

Advertisements

4 comments

  1. Salam,

    (Hari ni benarkan saya guna bahasa skema)

    – Selamat hari jadi yang pertama buat Hannah. Setahun dirasakan sangat pantas berlalu. Kita juga semakin hari semakin tua. Baki kehidupan juga semakin pendek. Apakah bekalan yang telah kita kumpulkan untuk kehidupan akhirat kelak?

    – Saya terkejut dan sedih bila mendapat berita NekLong meninggal dunia semalam. Hampir 3 tahun lepas, sebelum saya melanjutkan pengajian di sini, NekLong sihat wal-‘afiyat dan kelihatan sihat wal-‘afiyat. Tiada tanda2 beliau mempunyai sebarang penyakit. Tapi Allah lebih menyanyangi beliau. Beliau telah meninggalkan kita dan dunia ini buat selama-lamanya. Semoga ruhnya dicucuri rahmat.

    – Bukan awak sahaja yang merasa terkilan kerana tidak mengenali NekLong secara dekat semasa hayatnya, saya pun berperasaan yang sama. Walaupun relatifnya dulu saya lebih dekat dengan NekLong, tapi saya rasa ‘kedekatan’ itu telah disia-siakan kerana saya jarang menziarahinya. Tambahan pula, saya tidak berpeluang untuk memohon kemaafan daripada beliau selama 3 Syawal seperti Syawal sebelumnya. Saudara-saudara terdekat lain sekurang-kurangnya boleh melakukannya pada Syawal-syawal tersebut, tapi tidak saya. Saya harap segala dosa-dosa saya (kalau ada) telah dimaafkan beliau.

    – Semoga kita mengambil iktibar dari kesilapan lalu. Jangan melakukan kesalahan yg sama.

    – Kita juga satu hari nanti akan memasuki lubang yang serupa.

    Sekian, wassalam.


    • tidak tahu ape yg ingin ditaipkan..


  2. …السلام عليكم

    saya tidak buat ‘ki’kerana كم adalah>>

    [buatKAMUdanMALAIKATdanPEMBACAyangMEMBACAkomenini:D]

    saya kan sudah cakap ;-

    [sya makcik fakhry sje. im too young to be aunt… heheheh]

    benar2. kadang2 terlanggar tiang je boleh terfius otak.

    benarlah imam al-ghazali sebutkan yang terdekat dengan manusia adalah MATI.

    al-fatihah buat nek long kamu.

    .sekian.


    • wa’alaik as-salam~

      not too young, ade sorg mkck sedare hannah umur br 8 bulan.

      “Setiap manusia pasti mati,tak akan ada yang bisa lari darinya.. tapi lihatlah betapa kita lalai tuk mengingatnya seakan kita akan hidup untuk selamanya..”
      (credit to: http://muhammadzaki.wordpress.com)

      tolong doakan cara kematian saya kacak~ 😀



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: