h1

‘Anak-anak’ sekejap saya..

March 9, 2010


BismiLLAHirRahmanirRahim

Maaf krn agak lama sudah saya tidak update wordy ini dan da bersarang labah-labah jadinya. Post ISK.Bhg 3 terpaksa ditunda dahulu dek kekurangan kerajinan saya untuk membaca buku-buku berkaitan dengannya. Doakan saya diberi kekuatan untuk itu. Maybe bulan depan-depan baru saya boleh meneruskan ISK.Bhg 3 itu. 11 Mac 2010..uhu~ x yah kata semorg da tau tarikh keramat itu.

enough membebel part x patut.

Kenapa ye saya bg tajuk ‘anak-anak’ sekejap saya..? Sebab, hari Sabtu n Ahad lepas, ada satu program yang diberi nama..oh! Saya x teringat nama itu kerana sungguh panjang..Persatuan IKRAM Malaysia..mungkinla..mungkin. Nak tau ape itu IKRAM? search seniri di google. Ok!  oleh kerana ada program ini..

“Fir, Sabtu ni ikut mak pegi program. Jadi babysitter.”

“ok”

Entah kenapa saya kate ok. Sebab nak pengalaman jage anak org kot. Nak dijadikan cerita, kami selamat sampai di Goldcoarse Hotel di Kelang.( well.. mule2 saya ingatkan ejanya Gold Cost). Sesampainya di sana..waaah~ ramainya org. Aya kate adela lebih kurang 1200++ orang dr seluruh Malaysia.Kagum bentar.

“Aaa..ni yang jaga nurseri.” Tanya emak pd seorg makcik berpurdah.

“oooo..ikut makcik jom. Nurseri kat bawah.”

“ok”

(saya mmg suka sebut ok.) Kenapa kene jd babysitter? Sebab ade parents yg bawak anakla..dan syaratnya yg bsfd sahaja. 2 tahun dan ke bawah. sampai sahaja di sana, mak aii..ramainya bayi (sebenarnya 8 org je, tp ramai pe!) Tugasan pertama sampai. Mengambil Ruqayyah drpd emaknya..susah2

Ruqayyah

Uh~ mula-mula amek tu, xde la problem sgt dan dia pun x menangis. Tapi lama-lama. She’s started to cry..aiyoo(lebih kurg camtula ekspresi diri saya) kenapa nak nanges ni. Maka saya cuba letak dia. Air mata meleleh..waduh! Kok bisa, Lepas agak banyak sikit air mata die meleleh, angkatla..bawak pergi jalan-jalan kat luar. Pelik! Senyap pula dia. Bila masuk balik meleleh lagi air mata dia. Oleh kerana die kenal baju saya jadi, die asyik nak mengejar sahaja. Penat kot lari..Then pass kpd kak Faseehah.

Selang 2 saat..Hazim pula menangis (bayi yang berusia 5 bulan)

inilah hazim..

ini lagi gambanya~

Cak-cak~

huhu..Sungguhla sebijik macam Hadif mukanya~ Dia da bole meniarap da, tapi x bole nak kuat sgt..tapi agaknya muka die tersembam kat comforter tu yang dia menangis tu(sahla ktrg x tgk keadaan yg lain sbb bz melayan yang nagis je). Dengan keadaan dia yang ada flu. Pasti tidak selesa. Apa awak faham bayi? ntah..Hari Sabtu tu..tgh hari lebih kurg Hazim tidur. dan di atas comforter. Ulang sekali lagi atas comforter. Tapi belah malamnya pulak.. Dia tidur..Tapi x nak atas comforter. Ulang sekali lagi dia x nak atas comforter.. haish~! Kak wanie pegang dia dulu..lepas beberapa jam, baru saya pegang die..Lenguh mmg lenguh, tapi bila tengok die tidur. Entah knp hati rase sejuk..x jadi nak geram dgn dia. Ye la! dia baby awak tu da bole bejalan! sape x sejuk hati tengok ahli syurga kan?

ok! Mari saya kenalkan pula pd…

Mariam!!

Anak ustaz idris. Spe pegi LKD pasti kenal ustaz idris! masha Allah~ Comel~~~ geramnya tengok mata dia. Bulat! well, masa saya sampai, dia sedang enjoy main sudu dgn bekas mknn mak dia tinggalkan. Entah kenapa tbe2 time tgh hari nangis dia yang amat kuat~ Call uminya, rupanya dia sakit perut. Ohh..memang x bole nak marah la kan, baby..Malam..mula2 masuk nurseri tga tdo, tapi lepas dia bangun terus nanges~ dan mengejutkan semua sekali dan ada yang menangis sekali. Masha Allah~ penatnya, seorg kene jaga sekali 3. uh~ Mak! da x larat da~ mmg kami semua jadi mcm zombie la mlm tu. Tapi akhirnya mama-mama mereka sampai and rase segar sikit.

ok! Kita berganjak pada yang dtg lewat sikit..

ibrahim adham

Selang masa bila umi dia tinggalkan baru dia nanges~ Tapi berjaya ditenangkan. ehe~ Perngai dia mmg sopan. Dia kan paling abang kat situ, jadi die ade sense of protective. Hebat kan..pegi main dgn mariam. Bila nak pukul mariam n izyana bg a soft warning, die peluk mariam( ni sebab izyana asek jaga dorg berdua jee). Bes jee tengok.  And bile last day kami mnjaga mereka, main sorok2 dgn mereka. Dia tersorok belakang izyana bila umi die sampai n bile die nampak umi die, he’s smiling~ waah. Rasa bes tgok hubungan ibu dgn anak.

mari kita berpindah pada..

sofia~

bagi yang dah bole berjalan~ die paling kecil sekali~ When ummi die tinggalkan, she’s not crying but soon after, she’s crying loudly and couldn’t stop. it’s like, dia barusan sj tau yang umminya udah hilang~ Dan die paling menguji kesabaran izyana~ Asal bangun tido jee.. nanges. kesian kat akak izyana, penat. Tapi sng jee.. nak hilangkn rasa sedih dia, bg tgok cte katun..(but an hour later baru die mcm senyap sikit) and thanked Allah, ada wayarles dkt situ. mmg load cte bnyk sgt kat utube.

sekarang awak sedang enter the site of..

left: sofia, right: aliya

Dia mmg susah nak pisah dgn mak dia. Tapi once da lame berpisah dgn mak dia, she’s okay! but still monyok. Da bermacam cara dah nak bg dia senyum tapi x menjadi..monyok dr pg smpi ptg. Mlm tu mak dia ade sekali dgn dia, sbb die mmg x nak lepas drpd mak dia. Mmg nak ambil drpd pangkuan mak dia tapi x berjaya. At last mak dia teman dia sampai tdo and mak dia tinggalkan pd kami.

oh~

Haziq!

oh la di da! dia mmg sungguh sopan, bila terbangun dr tdo pun he’s not crying, dia akan main sendiri2, pusing2 but dia x bole meniarap lagi. Memang sungguh sopan. Dia cuma akan menangis bila lapar n sakit perut. cuma.. Ttbe tangan rasa panas..sekali die termuntah da~ kene baju saya.uhu~

akhirnya~

karimah~

Dia seorg lagi yang sopan, memang kalian x nampak kan mukanya..huhu nak buat mcm mana dia x nak pndg camera. Dia buat tatau jee bila ummi dia tinggalkan sebab dia mmg dah biasa kat nurseri dia and die mmg jenis suka dgn org lain, kalau tgok die main kan..alahai..comelnya~ tapi ada yg geram sikit, die suka ‘mengemas’ barang and ade tu dia tertumpahkan susu dgn banyaknya atas kapet. Selamat serbuk jee..

uhu~ so far so good la jage mereka. Sekarang sah rindu da dgn mereka walaupun berjumpa 2 hari jee, tapi rindu jugak bila mereka buat perangai. Lihat mereka membuatkan saya wonder, mcm mana mak saya boleh survive melahirkan 8 org anak n menjaganya? sungguh memerlukan kekuatan yg luar biasa. Kekuatan yang lebih drpd superman mahupun spiderman.( semoga mak kita tergolong dalam mereka yg mukminah. Ameen). Cuma realiti sekarang ini ramai anak2 yang mebuang parents mereka (moga saya dijauhkan dr golongan itu) ape mereka x sedar ke yg parentslah yg adakan mereka, bg makan, minum, tmpt tinggal, love..and ape2 lah. How dare them! Siapa saya untuk menghukum mereka. Tapi apa yg saya mampu nuat skrg ini adalah dgn cara menaip di wordy ini dan berdoa. Saya tiada kudrat lagi mahu face to face. Doakan saya ke arah yg lebih baik.

” Berbut baik dan tunjukkan baktimu kpd ibu bapamu

tanpa mengenal letih dan lelah

sebagaimana mereka telah berbuat begitu sepanjang hayat mereka.

Ianya akan menambah keberkatan umurmu,

menambah rezekimu dan keampunan

atas dosa-dosamu”

-imam syafie-

Semua udah pandai berfikir bukan. Tahu mana buruk mana salah, jadi pandai-pandailah bertindak.

footnote 1: maaf gamba x lawa sbb sayanye hp 2.0 mega pixels je

footnote 2: Baca juga post tentang ini di blog Luas perjalan di sebelah>>

footnote 3 : Maaf  jika anda tiada mendapat sebarang manfaat pada post ini.

ehe~

sekian~

Advertisements

13 comments

  1. Salam’alaik

    saya teringat kat anak-anak saya…huu…rindu sangat sama mereka~.

    Sila baca mesej baru yang dipostkan di pangkalan rahsia~;)

    Wassalam.


    • haha

      lenkali jangan uat agi au~
      comel jee.

      ana da bace daa bende tu


  2. uh…Hakim!~..awak ni buat saya makin rindu.


    • maaflah~
      tapi video yg pasal sempit tu..
      x bole tahan!


  3. HAha.

    Jemaah sedia untuk sujud.
    Syahmi Akil berkata:

    “Aiyyoo,sempitla!”

    ahah. Comel~


    • ahaha~~
      upload la vid tu..
      wakaka~


  4. Bismillah.

    hua! comelnye gamba d0rg. o0..baru faham vid budak2 tadika aisya ke..? ha’a. ok2.


    • ni bukan nti yg tangkap ke? ade sikit yg ana tgkp.


  5. hadif dah besar. byk rambutnya. dah jd hensem. ngeh3


  6. ana nak hadif comel..x mo hensem! hehe


    • pe salahnye die comel n hensem~


  7. x besla….comel,comel je la…x leh campur.
    ngeh2~


    • bagus pe comel n hensem. cukup kot~



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: