h1

Apabila neuron dlm otak berlegar-legar..

February 3, 2010

Maka saya teringat kisah zaman dahulu.Nak kata zaman x dela sezaman. Well apa definisi zaman? Ah sudah! Saya suda takut untuk lihat kamus dewan yang sudah bersiri-siri seperti Smallville yg bnyk season tu. Huh!

-Black & White menyapa telinga dan juga makan roti cicah icecream  (abesla aku! ^_~)-

-no capsi- Sekadar selingan

 

BismiLLAH.. Mencuri waktu di masa petang.

Mata menyapa list barang di tangan. Ok! semua da ade tinggal nak pegi je. Esok malam suda mau tinggalkan Selangor dan menuju ke *****. Tinggal di sana 5 hari 4 malam. Tinggal bukan sebarang tinggal tapi tinggal yang berisi. Dan tinggal yg menyeksa (bg sesetengah org dan saya x..) bes ape!

Seperti yg dijadualkan……Malam itu kami (well.betullah kami) bertolak pukul brp  ntah. Tapi mmg panjatkan doa supaya semuanya terurus dan dipermudahkan. So far yg saya ingat ade sikit je masalah sebelum nak bertolak. AlhamduliLLAH pukul brp ntah kami selamat bertolak. Dan di sepanjang perjalanan alhamduliLLAH x de pape yg berlaku cuma pakcik bas sesat on da way nak pegi sana. Tapi akhirnya sampai..elok je matahari naik. Kami terus buat pendaftaran dan banyak masalah dtg. Terkocoh-kocoh saya dan sahabat saya lari mcm x cukup tanah. Huh!

-oh! Pengalaman ngeri sengeri-ngerinya~-

 

Lebih kurang pukul 3 ptg, saya dan mereka di minta mengemas barang kerana kem kami di lain tempat dengan mereka yang lain. Seingat saya yg peserta perempuannya da 3 org dan lelaki 8 org. Kami di bawa ke jeti Lumut untuk bergerak ke Pulau Pangkor. Ekspdsi kami di Pulau Pangkor. Memang seronok naik Feri. Sejuk dan boleh tidur sebelum start segala-galanya. Tapi saya x boleh nak tidur sebab teringatkan kawan seperjuangan saya di setiawan. Tapi ade sahabat saya yang seorang lagi buatkan saya x berapa ank risau.

Tiba di Jeti Pulau Pangkor, kami diberi peta dan kompas ‘lawa’ untuk meneruskan perjalanan ke checkpoint pertama kami. Teluk Nipah. Panat sepanjang perjalanan. Dan kumpulan untuk kami staff sarjan mmg lawa. Ada 5 kumpulan, Setiap kumpulan ada 10 org. dan kami juga batch first yg jadi staff sarjan mengikut latihan (bukan pertukaran pangkat)

Sesampai di Teluk Nipah, SubahanaLLAh. Cun sungguhla! patut dulu pegi pulau pangkor kene travel dalam sikit baru jumpa tempat yang lawa. Haish! Oleh sebab geng lagi satu sampai dulu maka mereka mengambil tempat yang kacak kemudahannya. Well awak bole baca apa yg berlaku dkt blog KRSM yang diulas oleh Tuan Z..

Oleh kerana yg perempuan sampai lewat sedikit, kami berpangkalan di sebelah kem askar yang ketuanya beritahu..

“Kene hati-hati sikit, pelatih kami ni dah berbulan-bulan x jumpa perempuan. Takut jadi pape. Dan kami mintak ade pihak yang berjaga malam ni supaya kejadian x diingini berlaku.”

mak ai! rasa nak lari, tapi kami serahkan semuanya pada Allah. Kalau kita jaga hakNYA, DIA akan jaga kita balik. Alhamdulillah, tidak terjadi pape. Dan malam itu kami diminta buat persembahan, hentam sahajalah~ da x leh nak pikir. Tapi persembahan kami ini x de sape yang menang-kalah. Bukan macam kat setiawan sana tu..Dan dengar-dengar cerita ada benda yang berlaku. Bertambah risaulah saya pada mereka.

maaf-tiada kene mengene dengan post-

 

Pagi itu, selepas qiyam,solat subuh, mathurat, tazkirah..Kami diberi talk oleh tuan Z mengenai kejadian di atas.

“Kita di sini adalah sebagai sebuah pasukan. Dan sebagai sebuah pasukan, kita kena menjaga hak-hak org lain. Dan wujudkan perasaan ithar. Jangan pakai semua sendiri je”

Betulla saya x terfikir langsung. Pagi itu kami meneruskan perjalanan kami ke checkpoint yang seterusnya, Kem * Raudhah. Kalau ikutkan tempatnya mmg la x jauh, tapi bila lalu segala hutan-mutan..perjalanan yang sepatutnya ambil masa lebih kurg sejam jadi 8 jam++. Penat..memang penat. Tapi rasa makin sihat~

****************************************************************

Masa LKD di Kedah. Malam first tu kump The Callers (Mungkin..sungguhla x ingat namanya) buat sketsas. Dan satunya pasal RasuluLLAH s.a.w. mendaki Jabal An-Nur. dan membuatkan saya menerewang ingat zaman dulu dan saya terfikir masa xpdc kami di pulau pangkor. Itu yg buat post pasal ini. eheh~ xleh nak bayangkan..

******************************************************************

Baginda yang umur 40-an daki Jabal An-Nur yang sikit punya payah dan kami kena memanjat bukit+gunung dalam keadaan kami baru merumur 16/17 tahun je..Kalau ikutkan RasuluLLAH lagi perit..Bukannya pakai kasut boot yang tebal tapak berinchi2. Letih..memang letih tapi hati seakan-akan dipujuk olehNya.

to be continued…

Advertisements

9 comments

  1. salam’alaik.
    Wah!
    tgok zafirah lebih maju mengepost dr saya!

    saya tersekat-sekat.:(


  2. Salam. I read your first posting, and have read the latest one. I should admit that your writing skill has improved. Congrats! Keep it up.


    • wassalam~
      er haha

      wait seminit..improved?
      macam sama je

      btw TQ & bile nak balik malaysia?


      • Tak sure lagi bila CikLi nak balik ke tanahair terchenta. Insya Allah hujung tahun kot.


  3. wassalam~
    mane ade saya maju..
    saya cuma curahkan apa yang terbuku sahaja~


  4. ala comelnya… cerita pasal staf sarjan pun ada lagi. hehe…


    • haha
      zaman tok kaduk punya cerita~
      bukan kite ade kate nak buat reunion staff sarjan yg first ikut kursus?


      • Staf Sarjan batch kita ada 20 orang. 9 dari Johor. Ok. Buat reunion kat Johor.Hehe…


  5. to cikli>>
    memang bila balik…
    faiz mmg x kenal ssape
    huhu

    to fatimah jb>>
    majoriti kat johor.mmg x aci~ tapi x pe. rasenye nt semua mesti da reti drive. senang.



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: