h1

Apabila neuron dalam otak berlegar-legar 2

February 3, 2010

Baginda yang umur 40-an daki Jabal An-Nur yang sikit punya payah dan kami kena memanjat bukit+gunung dalam keadaan kami baru merumur 16/17 tahun je..Kalau ikutkan RasuluLLAH lagi perit..Bukannya pakai kasut boot yang tebal tapak berinchi2. Letih..memang letih tapi hati seakan-akan dipujuk olehNya.

Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, bole jd kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk untukmu.

Sudah terang lagi bersuluh kebenaran kalamuLLAH..memang ramai lagi yg x jelas tentang ayat ini, Contoh: Saya amatla tidak suka bersenam sehari-hari..padahal ia amat boleh membantu menyihatkan tubuh badan…Dan saya suka amat makan McD tapi ia boleh menyebabkan lorong-lorong jantung saya tersumbat..

enough part tu..ok2 saya sambung..

Setibanya kami di sana, Kem * Raudhah..kami bina khemah supaya boleh tidur senang malam itu, dan ramai juga yang mengadu sakit kat kaki la buku lali la..semuanya melecet bahana pakai boot. Sakit berjela~Bila ambil wudhu’, huuuuu~ saya pasti anda boleh bayangkan. Malam itu solat maghrib sekali jama’ dgn isya’ dan al-mathurat dan sesi tazkirah dalam kumpulan masing-masing dan lepas tu! semua bersengkang mata berlatih BaSeD dgn kawad formasi..Semua diuji malam itu..kumpulan kami special, esok lepas subuh Tuan Z nak tengok! Mahu tidak mahu, malam ni x boleh tidur senang~

rindunye pancake ni

So far AlhamduliLLAH ujian ok je~heh. Pagi itu kami harus berkemas dan bersiap untuk pulang ke setiawan. Cuma pagi itu kecoh sebentar, kami di’kacau’ oleh monyet2. Ye mungkin kami sudah kacau tempat die x..Dan monyet itu sempat menyeludup saya punya energy bar. Selamat ade spare.

Perjalanan kami diteruskan lagi..ke tempat kayak. Seperti biasa apabila sebelum mahu mula kayak, kami diajar mengapungkan diri tapih masih lagi menggunakan life jacket. Seronok! sampai xnak naik. Penat berkayak kami pergi pula ke aktiviti repelling. Bes x bes terketar2 tgn sampai terluka pegang tali yg super besa itu.

Di sepanjang XPDC kami di pulau Pangkor mmg banyak memberi pengajaran dan penat yang pastinya.Tapi penat itu seolah-olah terpujuk bila tengok alam ciptaanNYA .

Dalam kita melakukan semua perkara haruslah secara berjamaah @ beramai, bukannya kita lakukan seorang diri. Hatta dalam muvi L change the world pon die kata “You alone cannot change the world” dan kita tengok juga dalam sirah RasuluLLAH .. Baginda berdakwah memerlukan shabat2 dan isteri-isterinya. Sungguh..RasuluLLAH seorang insan yang sangat hebat tapi masih memerlukan sahabat2 dan isteri2nya, sedangkan kita yang tidak hebat seperti RasuluLLAH s.a.w masih mahu berhidung tinggi? Allah..jauhkan saya dari golongan itu..bergeraklah kita secara jamaah..bukan seorang diri. Sedangkan imam juga memerlukan makmum apatah lagi kita. Wallahu’alam.

-sebahagian drpd kami-

Seperti biasa, jika ada kesalahan ejaan maaf dipinta. Maaf jika post ini tidak memberi kesan apa-apa dan terlampau bosan. Sungguh terima kasih kepada DIA Yang Maha Memberi ilham.

Advertisements

6 comments

  1. Salam. There are many good lessons in this posting. Sangat menginsafkan. Many thanks.


    • TQ..lama bru perasan cikli komen.huhu. Moga mndpt manfaat drpd pembacaan. Insha Allah


  2. salam’alaik.
    baru ana perasan..gmbr KRS yang nti letak tu adalah gambar yang ori. Langsung tak di’retouch’.

    hehe,asli punya.


    • kte kan amek dr dlm CD..huhu, mmg asli la dapat!


  3. heh…syyyyy!
    kena senyap la~
    ^_^


    • hah..a patut kene beli CD kosong copy semua sekali 🙂



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: